Nieuws
Resultaten
Op 11 juni lichten Nebest, Royal HaskoningHDHV, Rijkswaterstaat, GBN, Heidelberg Materials en CROW de CROW-CUR-richtlijn toe.
Dit artikel bespreekt het hergebruik van betonnen prefabliggers voor viaducten en bruggen, gericht op het verminderen van CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzaamheid in de infrastructuursector. Het rapport van het consortium Liggers2.0 illustreert succesvolle pilots en benadrukt de haalbaarheid en veiligheid van deze circulaire praktijken.
50 liggers uit de A9 in Ouderkerk aan de Amstel worden hergebruikt in de A44. Liggers zijn de ondersteunende langwerpige betonnen balken waar de weg op rust.
In het eindrapport ‘Protocol hergebruik prefab betonnen omgekeerde T-liggers’ wordt een protocol beschreven betonnen liggers te hergebruiken. Met behulp van het protocol kunnen liggers die uit oude bouwwerken zijn gehaald beoordeeld worden, en na keuring worden gebruikt in nieuwe projecten.
Sinds de SBIR-oproep in 2020 zijn de innovatieve ideeën voor circulaire viaducten in een stroomversnelling geraakt. Een grote mijlpaal én primeur werd half januari 2023 gevierd.
Kampen, Appingedam, Hoog Burel: op steeds meer plekken krijgt de SBIR Circulaire Viaducten een gezicht.
Tijdens de prototypefase is een methode ontwikkeld om de druklaag te verwijderen met behoud van de aansluitwapening. Liggers kunnen worden ingekort.
Op 1 maart 2022 zijn de eerste circulaire liggers vanuit Europaweg Groningen hergebruikt in Appingedam. Dit is uitgevoerd door SBIR-consortium 'Hergebruik Prefabliggers 2.0'
Op 9 februari 2021 heeft het projectteam SBIR circulaire viaducten samen met de partners vanuit de markt de sessie 'van circulaire denken naar doen' georganiseerd. Deze sessie was onderdeel van de Week van de Circulaire Economie.
Op zaterdag 11 en 18 december 2021 zijn liggers geoogst van kunstwerk 21 Europaweg Groningen. Het oogsten van deze liggers is onderdeel van de prototype-fase van de SBIR circulaire viaducten.