Hulpmiddelen - op weg naar hergebruik liggers
Liggers kunnen worden hergebruikt. Het oogsten van liggers en het vinden van een nieuwe bestemming ervoor is een nieuw proces waarin nog veel geleerd moet worden. Het uiteindelijke doel is om een markt te ontwikkelen voor circulaire materialen, waaronder liggers.
Hergebruik
Dat liggers hergebruikt kunnen worden, is al op verschillende plekken in Nederland te zien is. Zo zijn er ongeveer 300 liggers geoogst uit het project A9 Badhoevendorp-Holendrecht, die de komende jaren in diverse projecten zullen worden toegepast.
Kennis delen: wat is er al?
We hebben onderweg inmiddels al heel wat lessen geleerd en geborgd. Op deze pagina vind je alle links onder elkaar, handig als je zelf aan de slag wilt met hergebruik. We hebben de documenten ingedeeld in 4 categorieën.
1. Techniek
- CROW richtlijn: deze richtlijn beschrijft hoe de kwaliteit bij hergebruik van prefab betonnen onderdelen kan worden geborgd tijdens de verschillende stappen in het hergebruikproces. In de richtlijn is specifiek aandacht voor het hergebruik van liggers.
- SGS protocol: de veiligheid en levensduur zijn gegarandeerd en met onderzoek en berekeningen onderbouwd, waarbij het volledige proces is vastgelegd in een protocol op basis waarvan SGS een kwaliteitsverklaring heeft afgegeven.
- Leidraad CB’23: hier vindt je verschillende leidraden voor circulair bouwen. In het bijzonder de leidraden Toekomstig hergebruik faciliteren en Kwaliteitsbeoordeling en -borging bij hergebruik uit bestaande bouw geven veel informatie.
- Herbruikbaarheidsscan: de herbruikbaarheidsscan (HBS) is ontwikkeld om de (potentie van de) herbruikbaarheid van bestaande onderdelen van civiele kunstwerken te bepalen en vast te leggen.
2. Inkoop
- Inkoopstrategie bruggen en viaducten: deze gezamenlijke inkoop strategie bundelt verschillende inkoopbare duurzame en circulaire toepassingen. Op pagina 26 vind je de informatie over liggers.
- Inkooptekst herbruikbaarheidsscan: de herbruikbaarheidsscan biedt een praktisch hulpmiddel voor het bepalen van de herbruikbaarheid van bestaande materialen. In onze inkooptekst vind je concrete richtlijnen voor hoe deze scan toegepast kan worden in projecten. De inkooptekst kan je vinden op het partnerportaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
3. Kennisdocumenten
- Haalbaarheidsonderzoek Liggers 2.0: het consortium Liggers 2.0 presenteert hier de potentie en mogelijkheden voor het oogsten en toepassen van hergebruikte liggers. Hier vind je ook meer informatie over de impact, haalbaarheid en economisch perspectief. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Liggers 2.0 het prototype mogen uitvoeren: de hergebruikte liggers vind je nu in de A1.
- Haalbaarheidsonderzoek CTL: het consortium Closing The Loop presenteert hier de haalbaarheid voor het realiseren van viaducten waarbij het merendeel hoogwaardig hergebruikt is. Eén van deze onderdelen zijn liggers.
- Eindrapport Liggers 2.0: het consortium Liggers 2.0 heeft alle lessen geborgd in dit eindrapport. Je vindt hier zowel technische als organisatorische punten.
4. Te ontwikkelen producten
Ondertussen werken we hard door om de kennis te borgen en tegelijk toe te passen. De komende tijd kan je daarom verwachten:
- Een Value Case, waarbij de impact en economisch perspectief inzichtelijk wordt gemaakt.
- De hergebruik toolkit, welke alle benodigde tools verzameld om het hergebruik van liggers mogelijk te maken. Denk daarbij onder andere aan een standaard oogstplan en instructies voor de werkzaamheden.
We horen graag van je!
Omdat we een leerproject zijn, waarbij we kijken wat de meest effectieve manier van het oogsten en toepassen van hergebruikte liggers is, horen we ook graag van jullie. Heb je twijfels of vragen, na het lezen van de stukken? Of heb je zelf een project waar je liggers uit wilt oogsten of juist wilt toepassen? Laat het ons weten via circulaireviaducten@rws.nl.